IVN gebiedje
14938
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-14938,page-parent,theme-bridge,bridge-core-1.0.4,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,transparent_content,columns-4,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.3,vc_responsive
``What day is it?” asked Pooh. ”It’s today,” sqweaked Piglet. ”My favorite day,” said Pooh.

Uitdaging:

2 jaar lang een gebiedje volgen.
Wat, waar, wanneer en waarom?

Maar vooral mezelf verwonderen over de wonderen van de natuur. En deze verwondering deel ik graag.

Nieuwsgierig?  volg me dan.

Een eilandje in de Vinkeveense Plas, alleen wandelend of met een boot te bereiken.

Als je een keer mee wilt, hoor ik het graag. Dan gaan we samen verwonderen!

Bezoekjes aan het terrein

2019: Het tweede jaar gaat in

In maart 2018 ben ik begonnen met een eilandje te volgen in het kader van de natuurgidsenopleiding van het IVN. Intussen ben ik een jaar rond. Komend jaar wil ik graag nog geregeld naar het eiland blijven gaan. Dit jaar meer aandacht voor ‘eten uit de natuur’  en her en der gegevens aanvullen.

Waar ligt het onderzoeksgebiedje?

Eilandje in de Vinkeveense Plassen

Het onderzoeksgebiedje is een stukje van de Ruige Kade, een eiland van zo’n 600 meter lang bij 30 meter breed gelegen aan de noordwestkant in de Vinkeveense Plassen vlak naast natuurgebied de Botshol. Alleen de Botsholsloot ligt er nog tussen.

Het eiland bestaat uit gesloten stukken met bomen en struiken afgewisseld met meer open plekken met kruidachtige planten en riet. Over het hele eiland loopt een wandelpad van de gemarkeerde route Botsholwandeling.

Waarover gaan we ons verwonderen?

Planten

Welke planten komen er voor? Bomen, struiken, kruidachtige, mossen, waterplanten, enz. Zijn ze zeldzaam of niet? En zijn ze eetbaar?

Dieren

Welke dieren komen er voor? Welke zoogdieren, insecten, vissen, vlinders en libellen om maar eens wat te noemen.

Raadsels

Elke keer iets wat ik niet ken en me verder in ga verdiepen

Checklist

planten - dieren - bodem - water - cultuurhistorie - weer - gebruik

Eiland

Het leuke is: ik maak een combi van meerdere hobby's: natuur, wandelen en watersport

Weer

Weer of geen weer, het is altijd weer 🙂

Meer over de Vinkeveense Plassen

150 jaar geleden bestonden de Vinkeveense Plassen nog helemaal niet. Het was toen nog land: drassige weilanden en ruigtes met  soms wat koeien en hier en daar wat bosjes.

 

Echt waar, raar he?

 

150 jaar geleden was er grote behoefte aan brandstof om huizen te verwarmen en voor allerlei fabrieken die in opkomst waren. Het was het tijdperk van de industriële revolutie. Gas was nog niet ontdekt. Er werden kolen gebruikt of turf. Turf  is gedroogde veengrond. Grote delen van Zuid-Holland en Utrecht bestonden uit veengrond. Hele gebieden werden massaal ontgraven.

 

De veengrond werd afgegraven en op het land ernaast neergelegd. Omdat het grondwater hier hoog is, ontstond, waar er gegraven was, een sloot. De plek waar de grond te drogen werd gelegd, wordt een legakker genoemd.  De gedroogde grond werd in stukjes gesneden, de zogenaamde turfjes. (ongeveer een baksteen groot)

 

De huidige langgerekte recreatie-eilandjes  zijn  de oude legakkers.

 

De 12 recreatie-eilanden in de Noordplas  zijn pas zo’n 50 jaar aangelegd en bestaan uit zand. Dit zand zat onder de veengrond.

Meer over IVN

IVN laat jong en oud beleven hoe leuk, gezond én belangrijk natuur is. Dat wordt gedaan met natuuractiviteiten, cursussen, projecten en campagnes. Veelal georganiseerd door vrijwilligers die lid zijn van het IVN.

De afkorting staat voor Instituut Voor Natuureducatie en duurzaamheid. Het is een landelijke organisatie met afdelingen in het land met diverse werkgroepen.