Opdracht
16518
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-16518,page-child,parent-pageid-14938,theme-bridge,bridge-core-1.0.4,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,transparent_content,columns-4,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.3,vc_responsive
``What day is it?” asked Pooh. ”It’s today,” sqweaked Piglet. ”My favorite day,” said Pooh.

Opdracht:

In het kader van de IVN opleiding tot natuurgids is één van de opdrachten om een onderzoeksterrein een jaar lang te volgen.

Het gebiedje dient 10 tot 30 keer per jaar bezocht te worden met als doel ervaringen op te doen met observeren en onderzoek doen, het vastleggen van deze ervaringen en het interpreteren van de waarnemingen.

De waarnemingen worden vastgelegd in een natuurdagboek. Dit kan in tekst, tekeningen, gedicht, foto’s. En een verdiepingsslag in geologie, historie en toekomst.

In plaats van een papieren verslag te maken heb ik er voor gekozen om het digitaal online te doen.

Onder het menu item IVN Gebiedje vind je mijn bevindingen.

Bezoekjes aan het terrein

Ik heb gekozen voor een eilandje in de Vinkeveense Plas, tegen de Botshol aan.

In maart 2018 ben ik begonnen met dit eilandje te volgen. In maart 2019 ben ik een jaar rond. Ik ben zo’n 12 tot 14 keer in het gebiedje geweest. De ene keer liep ik algemeen rond en keek ik wat me opviel. De andere keer keek ik met een speciaal vooropgezet doel.

Dit verslag is geen wetenschappelijk verslag maar geeft weer wat ik persoonlijk ervaren heb, me over verwonderd heb en uitgezocht en zodoende geleerd heb.  Dit is vooral verwerkt in het verslag per maand en bij ‘raadsels’. Mijn voornaamste interesses liggen in planten en de ontstaansgeschiedenis van het landschap. Hierover vind je dan ook meer uitgebreide informatie.

Foto’s zijn zelf gemaakt in het gebied. Op een enkeling na, dan bronvermelding.

Waar ligt het onderzoeksgebiedje?

Eilandje in de Vinkeveense Plassen

Het onderzoeksgebiedje is een deel van de Ruige Kade. Het is een eiland van zo’n 600 meter lang bij 30 meter breed, gelegen aan de westkant in de Vinkeveense Plassen vlak naast natuurgebied de Botshol. Alleen de Botsholsloot ligt er nog tussen.

Het eiland bestaat uit gesloten stukken met bomen en struiken afgewisseld met meer open plekken met kruidachtige planten en riet. Over het hele eiland loopt een wandelpad van de gemarkeerde route Botsholwandeling.

Waarover gaan we ons verwonderen?

Planten

Welke planten komen er voor? Bomen, struiken, kruidachtige, mossen, waterplanten, enz. Zijn ze zeldzaam of niet? En zijn ze eetbaar?

Dieren

Welke dieren komen er voor? Welke zoogdieren, insecten, vissen, vlinders en libellen om maar eens wat te noemen.

Raadsels

Elke keer iets wat ik niet ken en waar ik me verder in ga verdiepen

Checklist

planten - dieren - bodem - water - cultuurhistorie - weer - gebruik

Eiland

Het leuke is: ik maak een combi van meerdere hobby's: natuur, wandelen en watersport

Weer

Weer of geen weer, het is altijd weer 🙂

2019: Het tweede jaar gaat in

In maart 2019 heb ik een jaar rond het onderzoeksgebied bezocht. In 2019 wil ik graag nog geregeld naar het gebiedje blijven gaan. Dit jaar meer aandacht voor ‘eten uit de natuur’.

Tevens wil ik her en der gegevens aanvullen en dit o.a verwerken in ‘raadsels’.

Het leuke is dat je na een jaar met andere ogen naar de natuur kijkt en specifiek naar dit gebiedje. Dat roept ook weer vragen op die leuk zijn om het 2e jaar nader te bekijken.

 

Meer over IVN

IVN laat jong en oud beleven hoe leuk, gezond én belangrijk natuur is. Dat wordt gedaan met natuuractiviteiten, cursussen, projecten en campagnes. Veelal georganiseerd door vrijwilligers die lid zijn van het IVN.

De afkorting staat voor Instituut Voor Natuureducatie en duurzaamheid. Het is een landelijke organisatie met afdelingen in het land met diverse werkgroepen.