Barnsteenslak
16245
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16245,theme-bridge,bridge-core-1.0.4,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,transparent_content,columns-4,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.3,vc_responsive

Barnsteenslak

Over dit project

Barnsteenslak

Succinea Putris

 

Dit is een klein landslakje welke te vinden is rondom het water. De barnsteenslak is ook in het water te vinden. Het slakje kan een gedeelte van de benodigde zuurstof door de huid binnen krijgen, maar moet toch naar de oppervlakte voor zuurstof.
Er zijn niet veel dieren welke dagelijks onder en boven het water leven. Het heeft een voorkeur voor riet, lisdodde en gele lis. 

 

Parasiet in tentakels

Vrijwel elke diersoort heeft last van een bepaald soort parasiet. Elke parasiet heeft weer een eigen manier van overleven. Zoals de onderstaande soort die op een vreemde manier profiteert van de barnsteenslak.

Deze parasiet (Leucochloridium paradoxum) heeft een levenscyclus waarbij hij vogels en de barnsteenslak als gastheer heeft. De wormachtige parasiet plant zich voort in het lichaam van een vogel. De eitjes van de worm verlaten de vogel met de uitwerpselen. Het is de bedoeling dat de eitjes in een oeverland van zoet water vallen. Daar ontwikkelen ze zich in zwemmende larven waarna ze een barnsteekslak infecteren.

Wanneer de parasiet zich in de slak vestigt, heeft hij een aparte manier om gebruik te maken van deze gastheer. Delen van de parasiet vullen de tentakels (waardoor deze raar zwart groen van kleur worden) van de slak zodat de slak ze niet meer kan intrekken. Deze delen zijn opvallend gekleurd en maken een pulserende beweging.

De vogels zien de opvallende tentakels als een lekker hapje. Een vogel eet de slak op en het cirkeltje is rond.

Categorie
Dieren