02. Bezoek april
15973
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-15973,theme-bridge,bridge-core-1.0.4,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,transparent_content,columns-4,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.3,vc_responsive

02. Bezoek april

Over dit project

17 April

Temperatuur: in de ochtend zo’n 10 – 12 graden, ’s middags 18 graden
Wind: 2 Bft Zuid
Weer: in de ochtend nog wat bewolkt en fris, maar het belooft een mooie dag te worden.

 

Aangenaam wandelweer. Vandaag ben ik samen met Gerda, mijn mentor, het gebiedje gaan bezoeken. Na een leuk boottochtje onder het genot van gegak van ganzen kwamen we na 20 minuten bij het eiland aan. En onderweg zagen we een aalscholver overvliegen.

 

Wat viel me op
Je voelt en ziet dat de lente in aantocht is, het eerste groen is aan het ontluiken.

 

Bomen
De eerste bomen krijgen weer blad. Hoe mooi is toch dat ontluikende groen. Het is de lijsterbes die al het verst z’n blad heeft ontvouwd. De es laat z’n grillige bloemen al zien. Heb je er wel eens opgelet hoe prachtig bijzonder die gevormd zijn? Dat vind ik het leuke als je iets beter kijkt en even stil staat: dan zie je vaak bijzondere vormen waar je normaal eigenlijk gewoon aan voorbij loopt. En halverwege op het eiland zien we roze bloempjes in de knop. Het is een kers, met teer jong bruin blad.
Ook de berk begint al groen te kleuren. En op zonnige plekjes ook de els. Eik en wilg zijn nog kaal. Wel met dikke knoppen.

 

Struiken
Bij de meeste struiken zie je voorzichtig wat groen blad in de knop uitkomen. Nog wat warme dagen en dan zal het snel gaan vermoed ik. De voorspellingen zijn goed. Dus nog even geduld en dan is het groen.
De katjes van de wilgenstruiken bloeien uitbundig, nu kan je goed zien dat er meerdere soorten wilgen zijn.
Ook mooi hoe het blad van de braam tevoorschijn komt, boven op gebogen takken.
Er bloeit nog een struik. Met kleine witte bloempjes, dit is een vroegbloeier. Het is de vuilboom.
Wat opvalt is dat er bomen en struiken zijn die eerst bloeien en dan pas bladeren vormen en dat het bij anderen juist andersom is.

 

Kruidenlaag
Langs het pad en tussen het dorre riet beginnen grassen frisgroen te groeien. En her en der op beschutte plekjes in de zon zien we wat geel en wit, een bloem die lijkt op paardenbloem en een madeliefje. Ook gele dovenetel met z’n gevlekte blad en veldkers met kleine witte bloempjes zie ik staan. Deze laatste kan je lekker door de sla doen of op een boterham met kaas, net als de opgekweekte tuinkers die je in de supermarkt koopt.
En oh, wat mooi: tussen de struiken op een vochtige plek krullen de varens zich open. Dit doet me altijd aan Nieuw Zeeland denken. De Maori naam voor het opgerolde varenblad die zich ontrolt is Koru. De Koru geeft de kracht van een varenblad weer, die zich elk jaar opnieuw ontrolt. Het staat symbool voor de positieve verandering van nieuw leven, puurheid en kracht. Het wordt ook geassocieerd met sterke verbondenheid en zorg voor elkaar.

 

En luister!
Hoe dichter we bij het eind van het eiland komen des te beter zijn de aalscholvers te horen. Als we op het bruggetje aan het einde staan, dan zien we enkele vogels zitten tussen de bomen in de Botshol aan de andere kant van de Botsholsloot. Dit is de broedkolonie in de Botshol, in de Kloosterkolk. Er wordt gezegd dat ze diep in de Botshol zitten, dat betekent dicht bij mijn eiland! Helaas als het groen uit is, dan zal ik er niks meer van kunnen zien.

 

En nog een verbazing
We zien al 2 vlinders die zich te goed doen aan de eerste zonnestralen! Het witje blijkt het kleine geaderde witje te zijn op de witte bloemen van het krentenboompje en de gekleurde is de dagpauwoog.

Categorie
Gebiedje in de tijd