05. Bezoek juli
15980
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-15980,theme-bridge,bridge-core-1.0.4,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,transparent_content,columns-4,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.3,vc_responsive

05. Bezoek juli

Over dit project

17 juli
Temperatuur:22 graden
Wind: 2 Bft Noord
Weer: weer een mooie stralende zomerdag. Het kan niet op deze zomer.

 

Op mijn vrije dinsdag trek ik er weer op uit met de boot naar mijn gebiedje.
Ik ben benieuwd hoe het gebiedje er nu weer uitziet, elke keer is het echt weer heel anders.

 

Wat me opviel
Waren het in juni vooral de insecten die opvielen en waren er minder bloemen aan het bloeien dan in mei, vandaag zijn het de kleuren die opvallen. Roze van de balsemien die volop op het eiland voorkomt en paarse van kattenstaart en wilgenroosje. En alles is weelderig groen en het ruikt lekker. Alhoewel sommige mensen de geur van balsemien niet lekker vinden ruiken.

 

Bomen
De bomen zorgen fijn voor schaduw op wederom een warme dag. Het is volop zomer en lekker groen. Wat bij de bomen vooral opvalt is dat de vruchten groeien en kleuren. De lijsterbes heeft al op diverse plekken mooie oranje trossen hangen. De eikels van de eik vallen nu beter op dan 2 maanden geleden. Bij diverse elzen is het blad aangevreten en bruin geworden door een soort zwart rupsje. Dit blijkt de rups van het elzenhaantje te zijn. Deze rups kom je niet alleen tegen op elzen, maar ook op ridderzuring. Het lijkt wel of de bladeren geperforeerd zijn. Ook kom ik een eik tegen waar iets zich tegoed aan doet: een soort witte schimmel.

Bij raadsels vind je het antwoord op de vraag: wat is die witte aanslag op het eikenblad? 

 

Struiken
De kamperfoelie heeft nog enkele gele bloemen, maar deze zijn aan het verwelken, op enkele plekken zitten al mooie rode besjes op een kluitje. Er bloeit een knalroze roos, deze had ik nog niet eerder gezien. De braamstruiken die in de zon staan hebben sappige grote bramen, even smullen. In de schaduw zijn ze nog rood. Ook de vuilboom heeft bessen, mooie zwarte.

 

Kruidachtigen
Zoals ik al schreef, wat opvalt is de balsemien die overal roze bloeit. Over een maand kunnen we de zaaddozen weer laten springen. Leuk voor jong en oud. Nu genieten van de bloei en de vele hommels die hierop af komen. Ik noem het vaak springbalsemien, maar de eigenlijke benaming is reuzenbalsemien.

Ook roze bloeit het wilgenroosje. Hiervan bestaan 3 soorten: het harige, het kantige en het knikkende wilgenroosje. Alle drie algemeen voorkomend in Nederland. Het knikkende wilgenroosje is de grootste van de drie (tot 150 cm) en heeft een kale, wat rode stengel en blad. En de bloemen in een aar, met uithangende witte meeldraden. Het harige wilgenroosje is iets kleiner (60-120 cm), blad en stengel zijn behaard en de bloemen staan wat ‘losser’. Het knikkend wilgenroosje is de kleinste, ook de bloemen zijn kleiner.
Het zaad zit in lange zaadlijsten die veel harig pluis bezitten.
En een derde paarse bloem die nu in bloei staat is kattenstaart. De vierkante, lange stengel zit vol met kleine lipvormige paarsroze bloempjes, zolang als, en met de dikte van, een kattenstaart.

 

Dieren
Hommels vliegen af en aan van reuzenbalsemien naar reuzenbalsemien en diverse kevers zitten op witte schermbloemigen. Thuis zoek ik de namen van de kevers op, de 2 parende oranje gekleurde blijken soldaatjes te zijn. Ook bijen vliegen rond. En ik hoor een sprinkhaan heel hard tjilpen en ga op het geluid af: er zit een hele grote groenbruine sprinkhaan van wel zo’n 5 cm lang op een tak. Het lukt me om hem van redelijk dichtbij op een foto te zetten. Thuis ga ik zoeken. Dit blijkt best lastig. Ook al zijn er niet zoveel soorten met groene vleugels. Er zijn meer soorten met groen lijf en bruine vleugels dan andersom. Het lijkt op het wekkertje. Deze komt algemeen in Drenthe voor en is zeldzaam tot vrij zeldzaam in de zuidelijke provincies. Wat doet ie hier? Komt het door de nabijheid van natuurgebied de Botshol? Zoiets vermoed ik wel. Wellicht is het een andere soort. In ieder geval mooi om te zien en fijn om te horen!

 

          

Categorie
Gebiedje in de tijd