Greenwave | 04. Bezoek mei 2
15977
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-15977,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,transparent_content,columns-4,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

04. Bezoek mei 2

Over dit project

29 mei
Temperatuur: 24 graden
Wind: 3 BF NNO
Weer: Prachtige zonnige onbewolkte dag
Weer even naar m’n gebiedje. Het is alweer 3 weken geleden. Ik ben benieuwd waar ik me vandaag over mag verwonderen. Het is een prachtige zonnige dag met blauwe hemel en zomers warm 24-26 graden. Het lijkt wel zomer. En een lekker windje 3 tot 4 Bft. Er is wel onweer voor eind van de dag voorspelt. Om 10.15 uur kies ik het sop, zeilend op de genua voor de wind/halve wind naar m’n eilandje. Want het is broedseizoen (15 maart /15 juni). Lopend kan ik er nu niet komen, want het pad door de weilanden is dicht.

Wat me opviel:
Het eerste wat me opvalt als ik aan kom varen is dat de bomen nu alleen nog maar groen zijn. Alle witte bloesem van de meidoorn en lijsterbes van de vorige keer is er niet meer. Eenmaal aan land valt op dat alles flink gegroeid is, en lekker frisgroen van kleur. Maar er bloeit veel minder dan de vorige keer.

Bomen:
De volgende bomen komen op het eiland voor: es, wilg, els, eik, berk, lijsterbes en meidoorn. Als je goed kijkt hebben de witte bloesems van de lijsterbes en meidoorn plaatsgemaakt voor kleine besjes. De insecten hebben goed hun werk gedaan. En had de eik vorige keer fris alleen fris groen blad, nu zijn er al kleien eikeltjes te ontdekken. De de eik bloeit weet ik eigenlijk niet. Maar dat in mei al minieikeltjes zijn had ik nog nooit eerder gezien of beter gezegd nooit op gelet. Leuk! Ik blijf me verwonderen.

Struiken:
De bramen beginnen groot te worden en bloeien en de wilgen hebben hun meeste pluis verloren. Wat nu opvalt is de geur van kamperfoelie die op enkele plekken uitbundig bloeit. Mooie gele kamperfoelie. 2 keer kom ik een boeiende rozenstruik tegen.

Kruidachtige:
Er bloeit niet zo veel aan kleurrijke bloemen. Boterbloem, madeliefje, kleefkruid met mini witte bloempjes als je goed kijkt en smeerwortel is bijna uitgebloeid. Ook al het witte fluitenkruid bloeit bijna niet meer, je ziet nu groene zaaddoosjes ontstaan. Aan de waterkant bloeit nu wel mooi de gele lis. En later vanaf het water zie ik nog een bitterzoet. (een nieuw plantje voor op mijn lijst) Evenals een gele bloem met blad dat lijkt op de aardbeiplant. Thuis maar eens opzoeken.
Springbalsemien groeit erg hard, op sommige plekken (in het zonnetje en de luwte) al z’n meter hoog. In bosgebiedjes nog een stuk lager, 10 tot 50 cm. Het riet langs het pad in de zon staat z’n 1,50 tot 1,70 m hoog. Ik kan er nog net overheen kijken.
Wat op dit moment wel allemaal in bloei staat zijn de grassen, zeggen en russen.
Jee! Nooit opgevallen dat die allemaal zo ongeveer tegelijk bloeien.
Toch erg leuk om zo elke paar weken hetzelfde stukje te bezoeken, dan pas vallen de verschillen echt op. Ik loop elke dag ook met m’n hond op de dijk en daar zie ik door de seizoenen heen ook veel veranderen en vallen me geregeld nieuwe dingen op. Maar juist door eens in de 2 á 3 weken te komen en heel bewust te kijken zie je echt de ontwikkeling van de plantensoorten die er voorkomen. Wellicht staan hier wel niet zo heel veel bijzondere soorten, maar ik verwonder me vooral over de ontwikkeling van de soorten en steeds zie ik weer leuke bijzondere dingen waar ik blij van wordt.

Vogels
De vogels (vooral aalscholvers) in de Botshol maken nog steeds geluid. Wel wat minder en wat verder weg lijkt het.
Een merel zie ik wegvliegen tussen de bomen. Ik hoor wel diverse vogels, maar ik herken die niet.
En in de lucht zie ik soms een aalscholver vliegen, een meeuw met witte kop en een kopmeeuw (wat kleiner en met zwarte kop) en een blauwe reiger.

Insecten vallen nu op:
Wat me dit keer opvalt zijn de insecten: steekvliegen (dazen denk ik) proberen me te bijten evenals soms een mug. En een langpootmug, en een raar soort spinnen, die in elkaar gevouwd kunnen, 2 x maar wel 2 verschillende want andere kleuren. Ene meer met wit, de ander meer lichtbruine achterkant. Echt nog nooit gezien.
En gelukkig ontdek ik een mini teek die rondloopt op m’n been.
Maar ook weer vlinders, koolwitje en een bruin met witte stippen (thuis even opzoeken: dit blijkt het bontje zandoogje te zijn)
En diverse libellen en waterjuffers. Een lange bruine libelle met lichtgeel/bruin gestreept achterkant en een hele dikke en wat korter en meer donkerbruin. En 2 soorten waterjuffers: 1 met 1 blauw puntje en 1 met meerdere 4 geloof ik, blauwe streepjes. En een parend stelletje. De namen weet ik hier niet precies van. Ik heb een paar jaar geleden dit eens uitgezocht wat de verschillen zijn. En welke er voorkomen in de Botshol. Ik zal dit bij raadsels opnemen: Wat is het verschil tussen een waterjuffer en een libel?
En o ja nog een leuk raadsel, waarvan ik sinds afgelopen zaterdag met de excursie op de Boterwal van IVN het antwoord weet: Wat is dat witte schuim op al die stengels?

Je ziet het op de koekoeksbloem, maar ik zie het nu ook op allerlei andere planten zoals riet, …
Koekoeksbloem heet koekoeksbloem omdat met vroeger dacht dat het schuim speeksel was van de koekoek. Maar het blijkt sap van de plant zelf te zijn. Een cicade (insect) boort een gaatje in de stengel en dan als reactie hierop produceert de plant schuim. Hierin legt de cicade weer haar eitjes. Dus weer een vorm van parasitisme. Ik merk nu dat dit eigenlijk best wel vaak voorkomt, dat dieren en planten elkaar echt nodig hebben.
Na m’n verwondertocht was het even tijd voor een duik in het water om af te koelen. En ik kreeg toen een leuk toetje: een lepelaar vloog over!

Categorie
Gebiedje in de tijd