Greenwave | 03. Bezoek mei
15974
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-15974,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,transparent_content,columns-4,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

03. Bezoek mei

Over dit project

8 mei

Temperatuur:22 graden
Wind: 2 BFt ZuidOost
Weer: onbewolkt

Weer prima wandelweer

Wat viel me op:
Wauw, plots is alles groen!
Drie weken geleden dat ik hier was was er nog veel kaal en was alles zich net aan het ontluiken. Nu ziet alles er zalig frisgroen uit. Vooral het wit van bloesems valt op.

Bomen:
Alle bomen zijn nu groen. De es loopt nog iets achter, maar begint ook groen te worden. Schitterend ontluikend blad met op de achtergrond een strak blauwe lucht. Ook het dorre blad van de eik heeft plaats gemaakt voor licht fris groen blad. Het lijkt wel doorschijnend. De jonge kleine bladeren van de meidoorn zijn roodbruin van kleur. Dit komt omdat het bladgroen zich nog moet ontwikkelen leer ik later tijdens de opleiding.
Maar wat vooral bij de bomen opvalt is de witte bloesem van de lijsterbes en meidoorn. En daar staan er blijkt nu nogal wat van in het gebiedje.

Struiken:
Ook zijn er aardig wat wilgen in struikvorm in het gebiedje. Deze vallen nu extra op doordat ze hun zaden beginnen te verspreiden. Hele bossen pluizig spul wordt meegenomen door de wind en komt zo overal terecht zoals in spinnenwebben.

Kruidenlaag:
Ook de planten doen aardig hun best, er bloeit nu al veel. Het lijkt wel een kleurexplosie: paars, roze, wit, geel en groen. Smeerwortel met z’n grote ruwe groene bladeren en paarse hangende kopjes als belletjes, pinksterbloem met witroze kleine bloempjes parmantig omhoog. Fluitenkruid met witte schermbloemen altijd een lentegevoel. Je ziet ze nu overal in grote aantallen bloeien in de bermen, dan weet je zeker dat het voorjaar is. En de kleine hondsdraf met paarse lipbloempjes en donkergroen niervormig blad (lekker pittig in de sla) bloeit nog steeds maar grassen beginnen te overwoekeren. Verderop een veldje vol met glimmende gele boterbloemen. Ik denk de scherpe boterbloem, maar doet dat er toe? Ik vind het leuk als ik het weet, maar als ik het niet weet vind ik het ook niet erg, dan verwonder ik me over kleur en vorm en geniet! En madeliefjes, zuring en hoornbloem. Aardig wat soorten en dit is nog niet alles.
En grassen, diverse soorten in bloei op dit moment. En zegges. Laatst hebben we plantenles gehad en het onder andere over zegge, biezen en russen gehad. Dat lijkt me een leuk raadsel voor deze keer.

Insecten
Dit keer vallen ook enkele insecten op: een langpootmug, een bij en spinnetjes die snel wegschieten op de houtsnippers.

Ringslang
Plots hoor ik wat ritselen tussen de bladeren langs het pad en zie ik wat bewegen. WAUW, een slang, vast een ringslang, want ik weet dat die hier zitten! Wel een foto gemaakt, maar zoals ik al vermoedde is die te onscherp. Het ging ook zo snel. Helaas heb ik de witte ring om de hals, die zo kenmerkend is voor de ringslang en waaraan hij ook z’n naam vandaan heeft, niet gezien. Ik hoop dat dit later dit jaar nog wel lukt. Ik las van de winter dat er drie soorten slangen in Nederland zijn: de adder, de ringslang en nog eentje, de hazelworm.

Krooneend
Verder zie ik een krooneend, die eend met rode snavel. Oh, hierover is ook veel te vertellen. Dat worden 2 raadsels deze keer. Hierover heb ik in het verleden al dingen opgezocht.

En luister!
De aalscholvers maken nog fijn kabaal.
En vanaf de uitkijktoren zie ik een buizerd wegvliegen naar de velden van polder Nellestein.

Raadsels
Is het gras, een rus of een zegge?
Een eend met rode snavel?

 

Categorie
Gebiedje in de tijd