Greenwave | 07. Bezoek september 1
15981
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-15981,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,transparent_content,columns-4,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

07. Bezoek september 1

Over dit project

9 september

Temperatuur: 21 graden
Wind: 3 BFT Zuidzuidwest
Weer: Het is niet koud, maar wel bewolkt.

Eindelijk weer even tijd om naar mijn gebiedje te gaan. En intussen heeft het ook weer eens geregend na een lange droge zomer. Tijdens de drukke zomer(vakantie) ben ik 2 keer ’s avonds in mijn gebiedje geweest. Ik begeleide voor mijn werk een groep mensen met een vaar/wandelingexcursie vanaf Zwier. 2 mooie zwoele zomeravonden met lage zon en tjilpende sprinkhanen op de achtergrond. De mensen laten kennis maken met reuzenblasemien en verteld over het gebruik in het verleden van bitterzoet en leverkruid.

Wat me opviel:
De droogte van de zomer lijkt in eerste instantie op het eiland mee te vallen. Maar als je goed kijkt zie je dat diverse grassen en kruidachtige verdord zijn. Maar er bloeit nog veel. Bomen en heesters hebben al deels wat geelgroene bladeren, maar dragen wel volop vruchten. Door de hoge grondwaterstand en de vele bomen die voor schaduw en voor vochtige lucht onder hun kroon zorgen ziet alles er nog best groen uit vergeleken met de bermen langs de weg.

Bomen:
De bladeren zijn niet meer frisgroen zoals in juli. Maar zijn donkerder aan het worden. Vooral de kleur van de bessen van de diverse bomen vallen op. Het oranje van de bessen van de lijsterbes is nu vol van kleur. De meidoorn draagt mooie grote rode glimmende bessen. En aangezien er veel lijsterbessen en meidoorns op het eiland staan, wordt de boel leuk opgefleurd.
Aan de onderkant van eikenblad zitten nu ronde platte gallen. Een eik kan wel 40 verschillende soorten gallen herbergen, veel he? Bij raadsels heb ik hierover een stuk geschreven.

Struiken:
Ook diverse struiken hebben vruchten: rozenbottels bij de rozen en bramen en zwarte bessen aan de vuilboom.

Kruidachtigen:
Er bloeit nog van alles, of eigenlijk weer. Doordat het nu geregend heeft na een lange droge periode is er opnieuw leven in de kruidachtige gekomen en lijkt het, of wellicht is dat ook zo, dat er een 2e bloeiperiode op gang is gekomen. Akkerdistel, moerasmunt, perzikkruid, haagwinde, paardenbloem, klaver. Ze bloeien allemaal. Maar van de haagwinde zie je ook vruchtdozen in de takken hangen. En ja hoor: tijd om de zaden van de reuzenbalsemien te laten springen! De schermbloemige zijn uitgebloeid. Ik vind ze altijd in elk jaargetij erg mooi en fascinerend, nu zitten er prachtige zaadjes in.

Paddenstoelen:
Dat de zomer z’n langste tijd heeft gehad en de herfst al in aantocht is zie je door de diverse paddenstoelen die hun hoedjes alweer boven de grond uitsteken.

Dieren:
Dit keer vallen ook dieren op, ik zie er diversen: vlinders, bijen, hommels, muggen, spinnetjes, een blauwgroen glimmende vlieg, een groene kikker en een Amerikaanse kreeft.
Ik zie bijen rondvliegen rond de bloemen van de reuzenbalsemien. Als je even de tijd neemt en stilstaat en de bijen wat nader bekijkt, valt op dat hun rug helemaal wit is. Zo wit had ik het nog nooit gezien.
De Amerikaanse kreeften zie je zomers lopen op de bodem van de zwemstrandjes en langs de beschoeiing van de zandeilanden. Kinderen zijn altijd druk in de weer om ze te vangen. In het najaar komen ze weer op het land, dit is de eerste die ik op het landje aantref.

Categorie
Gebiedje in de tijd