08. Bezoek september 2
15982
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-15982,theme-bridge,bridge-core-1.0.4,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,transparent_content,columns-4,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.3,vc_responsive

08. Bezoek september 2

Over dit project

22 september
Temperatuur: 13 graden
Wind: 3-4 Bft ZW
Weer: Een bewolkte, wat winderige dag

 

Wat me opviel
Gisteren heeft het gestormd, ik was benieuwd of daar wat van te merken is geweest in mijn gebiedje. Het lijkt mee te vallen. Ik kom 1 berk tegen die 40 graden schuin staat. Verder is de herfst vooral zichtbaar in de kleuren. Geel, rood en bruine herfstkleuren. En zaden, vruchten en paddenstoelen die de kop op steken. Verder valt de springbalsemien op, hiervan kleuren de stengels fel donkerrood en de bloemen beginnen her en der te verpieteren. Ook koninginnenkruid valt op, de stengels grijs en pluis erin.

 

Bomen
Bij diverse bomen beginnen de bladeren van kleur te veranderen. Zoals bij de berk, hier zitten diverse gele blaadjes aan en hij hangt vol met zaadkatjes. Ook de lijsterbes verkleurd. Ik zie nog fel oranje bessentrossen, maar op andere plekken beginnen ze al wat donkerder te kleuren en iets te verschrompelen. En natuurlijk zijn er trossen die niet meer helemaal vol zijn omdat de bessen lekker opgepeuzeld zijn. Op een enkele plek liggen er vele bessen op de grond. Ik vraag me af of dat door de storm is gebeurd of dat er vogels heel actief in de trossen bezig zijn geweest. Ik zal het wel nooit te weten komen. En dat is prima. Ook de meidoorn heeft nu volop rode bessen, dus overal rood en oranje in mijn gebiedje omdat er veel meidoorns en lijsterbessen staan. Tevens begint de eik te verkleuren: bruin/geel/groene bladeren. En eikels, heel veel eikels op de grond. Een ‘mastjaar’ heet dat. Een mastjaar is bij bosbouw en natuurbeheer een benaming voor een jaar waarin bomen en planten veel meer vrucht dragen dan normaal. Een mastjaar komt bijvoorbeeld bij beuken, eiken en kastanjes gemiddeld eens in de 9 jaar voor. Alhoewel dit jaar bij de beuk al 6 jaar op rij, lees ik ergens op internet, terwijl het vaak maar 2 jaar achter elkaar is. Mast is een oude benaming voor varkensvoer. Varkens en zwijnen eten eikels. Een overvloed aan eikels zal in bosrijke gebieden invloed hebben op o.a. de zwijnenstand. Maar ja, die zitten niet hier. En ik zie weer een nieuw soort gal, althans dat denk ik. Thuis weer even opzoeken en ja hoor: de ananasgalwesp maakt deze ananasgal of eikenroosje. De es, die laat was in het voorjaar is wel nu nog groen. Dus hij is ook laat in het najaar.

 

Struiken
Ook hier zie je de herfstkleuren verschijnen. Bramen struiken met bruin rood blad. Om eerlijk te zijn staan er weinig struiksoorten in mijn gebiedje. Eigenlijk vooral bomen die als struiken groeien. Wilgen, lijsterbes en els, ze groeien bijna allemaal meerstammig op en hebben lage takken met blad omdat ze redelijk vrij staan. Ze worden niet gesnoeid zoals binnen de bebouwde kom. Dus hun verschijningsvorm is niet een stokje met een bolletje erop, maar veel meer als een struik. Voor mij heel logisch om dit zo te zien, maar echte stadsmensen zullen zich hier wellicht om verbazen? Of niet? Ik zal het eens vragen als ik mensen meeneem.

 

Kruidachtigen
En weer zie ik, net als de vorige keer, planten bloeien: een tweede bloei na een droge zomer. Paardenbloem, grassen, madeliefjes, perzikkruid (een roze aar met lancetvormigblad met een donkere vlek in het midden) en watermunt met z’n lilabolletjes. Op zonnige beschutte plekjes lijkt het wel weer voorjaar: vers fris gras, jong duizendblad en smalle weegbree, verse muur en jonge brandnetel, ridderzuring en hondsdraf. Ik blijf me verwonderen, toch knap dat de natuur zich weer herstelt na zo een droge zomer.
Andere soorten zijn aan het afsterven en laten mooie vormen achter: de bruine aren van kattenstaart, leverkruid (ook wel koninginnenkruid genoemd) met lichtgrijze stengels en donkergrijs blad en met mooie pruiken van pluis.

 

Paddenstoelen
Vorige keer zag ik al een paar paddenstoelen, nu meer soorten én altijd een feestje om te zien en tovert een glimlach op mijn gezicht: de rood met witte stippen-paddenstoel: de vliegenzwam. In mijn hoofd zing ik dan altijd het liedje ‘Op een grote paddenstoel…..’. Ik denk dat iedereen dat wel heeft of niet? Ik krijg zin om te huppelen.
Een andere die ik niet ken, maar ik vind moeilijk uitzoeken: is het de gestreepte satijnzwam of de roodbruine schijnridderzwam? Ik vermoed het laatste. Maar ik heb te weinig gegevens. En dat is waar het wel om draait bij paddenstoelen determineren…

 

Dieren
Ik kom wel wat dieren tegen, maar niet zoveel en ik heb er deze keer niet zo opgelet. Wel heel veel schaatsenrijdertjes bij elkaar onder de brug. En ik heb gelet op sporen van dieren, daarover volgende keer meer.

Categorie
Gebiedje in de tijd