09. Bezoek september 3
15983
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-15983,theme-bridge,bridge-core-1.0.4,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,transparent_content,columns-4,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.3,vc_responsive

09. Bezoek september 3

Over dit project

25 september

Temperatuur: 15 graden
Wind: 2 Bft Zuid
Weer: Weinig bewolkt weer en een prettig zonnetje met weinig wind, waardoor het een aangename nazomerse dag is.

 

3 dagen geleden was ik hier ook, o.a. om te zoeken naar sporen van gewervelden. Dit is de opdracht voor volgende week voor de IVN opleiding. Samen met een vriendin met de boot naar mijn verwondereiland onder het genot van een zonnetje. Vandaag laat ik haar het gebiedje zien en gaan we samen speuren naar sporen.

 

Bomen/Struiken/Kruidachtigen/Paddenstoelen
In 3 dagen tijd is er natuurlijk niet zo veel veranderd. De herfstkleuren dienen zich aan en het rood en oranje van respectievelijk de bessen van de meidoorn en de lijsterbes zijn opvallend prachtig aanwezig.

 

Ik vertel over de ontstaansgeschiedenis van het gebied en laat diverse planten zien en vertel er leuke weetjes over:
Bijv. Koninginnenkruid, waarvan de pluisjes wel 50 x verder verspreid worden dan de pluisjes van de paardenbloem. En dat het een rode kleurstof bevat die door de indianen is gebruikt als kleurstof voor leren kledingstukken. Dus ook in Amerika komt deze soort voor. En ik laat haar natuurlijk in een groot rijp zaaddoosje van de springbalsemien knijpen. Ze schrikt zich een hoedje. Hihi, altijd leuk!
En ik laat haar ruiken aan de watermunt en laat haar enkele gallen op de eik zien en vertel het verhaal over de gallen. Dat er veel soorten gallen zijn, en dat ze veroorzaakt worden door o.a. galwespen en galmuggen. Op de zomer- en wintereik kunnen zo’n 80 soorten gallen voorkomen. In Nederland komen er zo’n 1400 soorten voor op zo’n 400 planten, struiken, bomen en paddenstoelen. Voor veel mensen, inclusief mezelf, een nieuwe wereld.

 

Speuren naar sporen van gewervelden
Bij gewervelden denken we al snel aan zoogdieren, want dat zijn dieren met wervels. Klopt, maar er is meer.

 

Het dierenrijk wordt onderverdeeld in groepen, orden, klassen, soorten en ondersoorten. Altijd erg verwarrend als je er niet vaak mee bezig bent. En dan zijn de meningen hierover ook nog eens verdeeld en verandert er wel eens wat in de tijd door nieuwe vondsten.
De vereenvoudigde traditionele indeling van het dierenrijk is als volgt:

 

Meercelligen – Eencelligen
                     |
               /          \
Ongewervelde  Gewervelden
|                             |
Sponzen              Vissen
Neteldieren        Amfibieën
Stekelhuidigen  Reptielen
Wormen              Vogels
Weekdieren        Zoogdieren
Geleedpotigen

 

We gaan dus op zoek naar sporen van zoogdieren, vogels, reptielen, amfibieën en vissen.

 

Waar moet je aan denken als je aan sporen denkt?
Dit kunnen hele diverse dingen zijn. Het eerste waar iedereen altijd aan denkt is voetafdrukken in de sneeuw, maar er is veel meer!

 

Je kan denken aan:
– Vraatsporen
– Uitwerpselen
– Holen en nesten
– Kuilen en gaten
– Braakballen
– Skeletten, veren en vervellingen, gewei
– Pootafdrukken

 

Elk dier laat zo op z’n eigen manier sporen na. Als je iets meer over sporen weet en meer oog voor details ontwikkeld, kan je een ‘landschap lezen’.

 

Vraatsporen
Deze kan je op diverse plekken aantreffen o.a.: bast van bomen, takken, bladeren, dennenappels, fruit, paddenstoelen, noten.

 

Aan vraat aan dennenappels kan je zien of er bijv. een eekhoorn of een specht of een muis aan gegeten heeft. De muis eet hem helemaal glad, de eekhoorn laat ongelijkmatige kegels over, deels kaal en in de top vaak nog enkele hele schubben en een specht hakt er willekeurig op los waardoor er een rommelig, rafelig geheel ontstaat.
Ook aan de vorm van de gaten in walnoten en hazelnoten kan je aflezen welk dier er heeft zitten peuzelen van de noten.

 

Braakballen
Als je een braakbal vindt kan je hier wellicht meerdere dieren achterhalen: van welke roofvogel hij afkomstig is én wat hij op het menu had staan. Er zijn zoekkaarten voor braakbal pluizen. Erg leuk om eens te doen.
Braakballen zijn trouwens niet alleen afkomstig van uilen, ook andere soorten vogels braken onverteerde delen uit. Andere roofvogels produceren braakballen en verder ook kraaien, ooievaars, reigers, meeuwen, nachtzwaluwen, bijeneters, ijsvogels en veel zangvogels.
Braakballen zijn vooral te vinden op plekken waar dieren rusten, bij uitkijkposten en bij hun nesten. De meeste vogels maken er 2 per dag. Vaak vlak voordat ze wegvliegen.

 

In de braakbal tref je bijv. haren, veren, botresten, resten van insecten en met een beetje geluk soms zelfs hele schedels of kaken van muizen aan.
De vorm en inhoud van een braakbal is per vogelsoort anders, vandaar dat je kan achterhalen van welke vogel het was. Soms lijken ze op het eerste gezicht op een uitwerpsel van zoogdieren. De meeste zijn ovaal van vorm, maar sommige lopen ook in een puntje (net als uitwerpselen van roofdieren) Zoals bijvoorbeeld bij de torenvalk, ekster of ransuil) Je moet dan echt even goed kijken en pluizen.

 

Uitwerpselen
Uitwerpselen van roofdieren zijn altijd zwart van kleur, dit in tegenstelling van honden, katten en mensen. Dus dat is handig om te weten. En ook hier weer geldt dat elk roofdier weer zijn eigen vorm heeft. Wel zijn ze allemaal cilindrisch van vorm en de uiteinden lopen in een punt uit. De haren in roofdieruitwerpselen liggen altijd parallel aan de lengterichting.

 

Ook wij kwamen uitwerpselen tegen. Maar thuis gekomen kon ik aan de hand van het boek dat ik heb niet zeggen wat het was. Tijdens de les zei iemand dat het bunzing was.
Maar nu ik dit uitwerk en nogmaals de foto bekijk ben ik niet zo zeker. Het zou ook zomaar een verse braakbal kunnen zijn of poep van een vos? Ik heb niet geplozen, dus geen idee. Als ik weer zoiets tegenkom ga ik het toch eens nader onderzoeken.

 

Verder kwamen we de volgende dingen tegen:
– Pootafdrukken van honden
– Wat restjes veren
– Schaal van Amerikaanse rivierkreeft (vermoedelijk opgepeuzeld door een reiger, meerkoet of fuut)
– Molshoop
– Restjes wc-papier en blikjes
– Vraatspoor op vliegenzwam (dit wordt gedaan door muizen, slakken, egels, konijnen, maar ook reeën eten paddenstoelen, maar die heb je hier niet)
– Gaten in oude boomstronk (specht)
– Holletjes in de grond (muizen)

 

Zeearend?
En als toetje zagen we in de lucht nog een vogel. Heel hoog en heel groot. Ik vermoedde de zeearend, ik had wel eens gehoord dat die hier voorkomt. Want voor een buizerd was het echt veel te groot op die hoogte. Veel later heb ik nog eens een check op waarnemingen.nl. gedaan. Ik kon het niet terugvinden dat iemand anders hem ook had gezien, maar hij komt wel voor in dit gebied, het zou dus zomaar kunnen!

Categorie
Gebiedje in de tijd