Vlinder Bont zandoogje
16242
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16242,theme-bridge,bridge-core-1.0.4,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,transparent_content,columns-4,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.3,vc_responsive

Vlinder Bont zandoogje

Over dit project

Bont zandoogje

(Pararge aegeria)

Een algemeen voorkomende vlindersoort in Nederland en bijna heel Europa.
Bij voorkeur in open bossen en langs bosranden.

Deze vlinders komen zelden op bloemen voor. Veel vaker maken ze gebruik van sappen van bloedende bomen of drinken op vochtige bospaden en valfruit.

 

Spanwijdte: 32-42 cm

 

Kleuren: bovenzijde vleugels donkerbruin met lichte geelachtige vlekken, voorvleugels met één en achtervleugels met drie tot vier oogvlekken met een witte kern. Onderzijde achtervleugels aan de achterrand violet van kleur.

 

Waardplanten:
Op verschillende soorten grasachtige planten. O.a. pijpenstrootje, duinriet, gevilde kortsteel en ook op zeggesoorten.

 

Eitjes worden één voor één afgezet op een grasblad.
Jonge rupsen zijn vooral overdag actief, volgroeide rupsen ’s nachts. De verpopping vindt meestal dicht bij de bodem plaats. Soms overwintert de soort als pop, soms als rups.

 

En wist je dat vlinders territoriaal konden zijn?

Het volgende kwam ik tegen over het mannetje van dit bonte zandoogje:
De mannetjes zijn vaak territoriaal. Ze bezetten dan een uitkijkpunt waarvandaan ze de hele omgeving kunnen overzien en voorbijvliegende concurrenten kunnen verdrijven via een luchtgevecht.  

 

 

Categorie
Dieren