Lieveheersbeestje
16234
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16234,theme-bridge,bridge-core-1.0.4,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,transparent_content,columns-4,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.3,vc_responsive

Lieveheersbeestje

Over dit project

Lieveheersbeestje

 

Lieveheersbeestjes (Coccinellidae) zijn een groep van kevers (Coleoptera). Sommige soorten zijn zeer bekend, omdat ze algemeen voorkomen, bijvoorbeeld het zevenstippelig lieveheersbeestje (Coccinella septempunctata).

Lieveheersbeestjes leven zowel van planten en schimmels als van kleine diertjes en veel soorten zijn sterk gespecialiseerd. De bladluisetende soorten worden vaak als nuttig gezien, maar soorten die schimmels of planten eten, verspreiden ziektes en worden beschouwd als plaaginsecten.

 

In Nederland en België zijn wel 60 soorten lieveheersbeestjes!

 

En er is een soort, die heet veelkleurig aziatisch lieveheersbeestje. Deze soort kan heel veel verschillende verschijningsvormen aannemen, zodat het steeds een ander soort lijkt. Deze soort heeft veel verschillende mogelijke tekeningen, van vrijwel geheel oranje tot bijna zwart, maar is herkenbaar aan de zwarte ‘M’-vormige tekening op het halsschild (pronotum) en het van achteren vaak wat geplooide of gedeukte rugschild (elytrum).
Als ik zo zoek op internet, lijkt dit ook de soort te zijn op de foto. In mijn insectenboek kom ik hem niet tegen.

 

Deze soort is ingevoerd en werd/wordt gebruikt als biologische bestrijding van bladluizen in België. Het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje is een agressieve predator en bij gebrek aan luizen worden ook larven van andere soorten lieveheersbeestjes, rupsen en vlindereitjes opgegeten, waardoor de kever een bedreiging vormt voor de inheemse soorten. Bovendien draagt het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje parasitaire schimmels, Microsporidia, bij zich. Zelf is hij daarvoor immuun, maar voor het zevenstippelig lieveheersbeestje zijn de schimmels dodelijk.

Er wordt over nagedacht om een vleugelloos lieveheersbeestje te gaan gebruiken in de tuinbouw. Het gaat om een mutant die niet kan wegvliegen, waardoor lokaal meer bladluizen opgegeten worden. 

 

(nog meer info o.a. op wikipedia, over leefwijze, allerlei streeknamen en het ‘gele bloed’)

Categorie
Dieren