Een eend met rode snavel?
16377
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16377,theme-bridge,bridge-core-1.0.4,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,transparent_content,columns-4,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.3,vc_responsive

Een eend met rode snavel?

Over dit project

Een eend met rode snavel? Ja, de Krooneend

Wel eens een eend met rode snavel gezien? Hier in de Botshol en de Vinkeveense Plassen kom je ze zomers overal tegen. Dit zijn de mannetjes krooneenden. Niks bijzonders meer, zou je denken, maar dat is het wel. Hier zit één van de grootste kolonies van deze trekvogel.
Sinds 1942 broeden ze in Nederland, maar rond 1960 zette een achteruitgang in en waren ze bijna verdwenen door de vertroebeling van het water waardoor een belangrijke voedselbron, het kranswier sterk achteruit was gegaan. Maar sinds ongeveer 2000 zie je ze weer steeds meer en is hun aantal hard gegroeid.

 

Schoon helder water
Tot ongeveer 1960 was het water in Nederland en ook de Botshol schoon en helder. Daarnaast was het water in de Botshol ook nog eens heel uniek.
Het water in de Botshol is van bijzondere kwaliteit waarin dit kranswier graag groeit. Het water is niet zoet, en niet brak, maar half zoet en half zout. Vroeger was het voedselarm en nu ook weer.
De Botshol (-2 m NAP) ligt hoger dan de omringende polders (-5/6 m NAP) die zijn afgegraven voor het veen. Een hoogteverschil van zo’n 4 meter.
Daardoor lekt er water weg uit de Botshol en treed er verdroging van de natuur op.
Daarom moet er water ingelaten worden. Elk jaar wordt ongeveer de helft van het water vervangen. De verblijftijd van het water is ongeveer 1 tot 2 jaar.

Door de waterinlaat van de Oude Waver kwam er meer kwelwater dat kalkrijk was en voedselrijker het gebied in. Zo ontstaat een wisselend chloride (zout) gehalte: laag in voorjaar en hoog in zomer. Dit komt vrijwel nergens voor. Er komen er ook zeer uiteenlopende plantensoorten voor.

 

Fosfatisering
Maar in heel Nederland trad fosfatisering op vanwege de welvaart met z’n waspoeders en wasverzachters die in het water kwamen. Ook de kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen en het lozen van afvalwater van fabrieken droegen bij aan het steeds voedselrijker en vervuilder worden van het water. Door de waterinlaat in de zomer werd de Botshol steeds voedselrijker, troebeler en minder zuurstofrijk en verdwenen de kranswieren grotendeels en zo ook de krooneend.
Dit veranderde toen in 1989 een installatie voor defosfatisering geïnstalleerd werd. Vanaf toen werd het water weer helder. En langzaam maar zeker kwamen er weer meer kranswieren en ook weer krooneenden.
Ook de Vinkeveense Plassen zijn steeds schoner en helderder geworden en ook hier komen kranswieren voor en daarom zie je hier nu ook krooneenden zwemmen.

Categorie
Raadsels