Fuut
16238
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16238,theme-bridge,bridge-core-1.0.4,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,transparent_content,columns-4,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.3,vc_responsive

Fuut

Over dit project

Fuut

 

Wat raar dat ik van deze vogel geen mooie foto’s heb… Het is mijn favoriet. Ik vind dit altijd zo een mooie vogel en zie hem heel vaak. In de haven, vanuit mijn tuin, varend op de plas, in de Winkel als ik op de dijk loop met m’n hond of naar Abcoude fiets. Waar niet, zou ik bijna zeggen.

 

Moois slank gevormd met een bruine kop, lange scherpe snavel en zwarte kuif.

In het voorjaar zie je ze soms prachtig balsten met z’n twee. Met bruine haren wijduit en kuif omhoog, borst vooruit, iets het water uit komend lijkt het wel en dan schudbewegingen met het hoofd. Mooi! Daar wordt ik altijd blij van.

 

En jonge fuutjes zijn grappig. Als ze jong zijn, zijn ze licht en donker grijs. En ze zitten vaak op moeders of vaders rug. Lekker bootje varen!

 

Broeden

Er is een lang broedseizoen van maart tot in oktober, de meeste broedsels zijn in mei-juni. Het aantal eieren is gemiddeld 3-4, maar varieert van 1-6. Meestal is er één broedsel, soms een tweede als de  jongen van het eerste nest 6-7 weken oud zijn. Broedduur: 25-29 dagen.

Het nest  zit vaak als platform in het water, gefixeerd aan begroeiing of een tak.  Bij voorkeur goed verborgen in het riet. De jongen verlaten snel het nest en worden op de rug van de ouders warm gehouden. Ze worden nog zo’n 10-11 weken gevoerd door de ouders.

 

Vis op het menu

Futen eten voornamelijk vis, in mindere mate ongewervelden. Vis wordt duikend gevangen in water met niet al te dichte onderwatervegetatie. Ze hebben diverse vissoorten op het menu: onder meer voorn, alver, serpeling, riviergrondel, rietvoorn, brasem, stekelbaars. De visdiepte is 2-4 meter.  De Winkel en grote delen van de Vinkeveense Plassen voldoen aan deze eisen, dus ideaal leefgebied.
Ze duiken soms best lang onderwater en komen dan een tiental meters verder pas weer boven.

 

Categorie
Dieren