Lopen over water?
16392
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16392,theme-bridge,bridge-core-1.0.4,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,transparent_content,columns-4,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.3,vc_responsive

Lopen over water?

Over dit project

Hoe kunnen insecten over het water lopen?

Sommige insecten kunnen op het water drijven en het schaatsenrijdertje kan zelf lopen over het water.

Vroeger werd gedacht dat de pootjes een beetje vettig waren en dat ze blijven drijven doordat vet water afstoot. Het klopt dat de pootjes met een wasachtige stof bedekt zijn, maar het is gebleken dat het iets anders zit; onder de pootjes en ook op de buik zitten talloze kleine haartjes (setae) die het water afstoten. Dat kan alleen als de haartjes zo klein zijn dat ze de oppervlaktespanning vergroten door een dun laagje lucht vast te houden tussen de haartjes.

Ook andere insecten blijven op het water drijven door de oppervlaktespanning, maar de constructie aan het eind van de poten van de schaatsenrijder zorgt ervoor dat hij alleen op het uiteinde van zijn poten rust, waardoor hij in staat is met zijn lange poten over het water te roeien. Zo ontstaan kleine golfjes met een werveling die naar achter is gericht. De schaatsenrijder krijgt daardoor zelf een voorwaartse impuls.  Een schaatsenrijder zet zich hiertegen af en doordat de poten schoksgewijs worden bewogen lijkt de voortbeweging sterk op schaatsen.

De middelste poten zijn de ‘roeipoten’ en de achterste zijn de ‘stuurpoten’. Een schaatsenrijder kan dus over het water rennen, maar ook duiken en zelfs vliegen waardoor ver van het water kan worden overwinterd. Op het land is dit dier echter niet zo snel, en bij aanraking worden kleine sprongetjes gemaakt om te ontsnappen.

Categorie
Raadsels