Greenwave | Planten en dieren in de Botshol
16299
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16299,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,transparent_content,columns-4,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

Planten en dieren in de Botshol

Over dit project

De Natuurgebied de Botshol ligt naast het eilandje dat een jaar lang gevolgd wordt.
Je ervaart de invloed van het natuurgebied als je over het eilandje loopt: Zilverreigers en aalscholvers vliegen over en het kabaal van de aalscholvers is het hele jaar te horen. De kolonie is gevestigd diep in de Botshol, maar vlak langs dit eiland van de Vinkeveense Plas. Ook kom je op het eiland diverse libellen tegen, waarvan ik vermoed dat deze ook uit de Botshol komen. Zo zullen er nog wel meer dieren zijn die hier en in de Botshol leven.

De Botshol heeft een unieke waterkwaliteit (niet zoet, niet zout, maar brak en wisselend in zoutgehalte gedurende het jaar)


Planten in de Botshol
Door de unieke waterkwaliteit en kwantiteit zijn er zeer uiteenlopende plantensoorten te vinden in de Botshol. Totaal zijn er wel zo’n 280 plantensoorten te vinden.
Hiervan zijn er ongeveer 14 soorten zeldzaam: o.a. de vleeskleurige orchis (dit is 1 van de 5 beschermde orchissen van NL). Verder: ronde zonnedauw, groot nimfkruid, moeraswolfsmelk, pijptorkruid, blonde zegge, vlozegge en kranswier. Kranswier dreigde te verdwijnen door de fosfatisering. Maar door de defosfatiseringsinstallatie in 1989 voor de inlaat van water in de Botshol is de kranswier weer hersteld .
Beeldbepalend zijn riet, waterlelies en gele plomp en ook kranswier, kikkerbeet, krabbescheer en blaasjeskruid.
Boomsoorten die je veel ziet zijn: grauwe wilg, zwarte els, zomereik, meidoorn, zachte berk, lijsterbes en sprokkehout (vuilboom).
Ook komen er veel paddenstoelsoorten voor.


Dieren in de Botshol
Zoogdieren komen nauwelijks in de Botshol voor. Soms een vos en hazen. Er is een achteruitgang van bunzing, hermelijn en wezel.
Er komen diverse soorten vleermuizen voor.
Ringslangen worden steeds vaker waargenomen. Kan zomaar zijn dat je er een tegenkomt als je door de Botshol sloot vaart, kanoot of SUP’t.
Van insecten is het opvallend dat er 8 soorten libellen voorkomen.

De dieren die toch wel het meest in het oog schieten zijn de vogels.
Er zijn vele eendensoorten. Waarvan de krooneend een bijzondere is. Nu het water weer schoon is en er weer kranswieren voorkomen is de populatie krooneenden met hun rode koppen, flink gestegen en zie je ze met grote aantallen zowel in de Botshol als op de Vinkeveense Plassen.
Verder vind je er van april tot juli de zwarte stern. Ook bijzonder is dat er lepelaars broeden.
Sinds 2002 is de zilverreiger gezien en 2 paar heilige ibissen. De zilverreiger zie je in de winteroverdag veel in de weilanden rondom de Botshol.
Roofvogels vind je hier ook: bruine kiekendief, torenvalk, boomvalk, havik, ransuil en buizerd.
Andere meer opvallende vogels die je hier ook kan aantreffen: gruto’s, karrekiet, roerdomp, kluut, tureluur, ijsvogel en de al eerder genoemde aalscholvers.

Categorie
Landschap