Planten en dieren in de Botshol
16299
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16299,theme-bridge,bridge-core-1.0.4,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,transparent_content,columns-4,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.3,vc_responsive

Planten en dieren in de Botshol

Over dit project

Gebied met grote natuurwaarde

Natuurgebied de Botshol ligt naast het eilandje dat een jaar lang gevolgd wordt.
Je ervaart de invloed van het natuurgebied als je over het eilandje loopt: Zilverreigers en aalscholvers vliegen over en het kabaal van de aalscholverkolonie in de Botshol is het hele jaar te horen. Deze kolonie is gevestigd diep in de Botshol, maar vlak langs dit eiland van de Vinkeveense Plas. Ook kom je op het eiland diverse libellen tegen, waarvan ik vermoed dat deze ook uit de Botshol komen. Zo zullen er nog wel meer dieren zijn die hier én in de Botshol leven.

De Botshol heeft een unieke waterkwaliteit (niet zoet, niet zout, maar brak en wisselend in zoutgehalte gedurende het jaar)

 

Planten in de Botshol
Door de unieke waterkwaliteit en kwantiteit zijn er zeer uiteenlopende plantensoorten te vinden in de Botshol. Totaal zijn er wel zo’n 280 plantensoorten.
Hiervan zijn ongeveer 14 soorten zeldzaam: o.a. de vleeskleurige orchis (dit is 1 van de 5 beschermde orchissen van NL). Verder : galigaan, ronde zonnedauw, groot nimpfkruid, moeraswolfsmelk, pijptorkruid, blonde zegge, vlozegge en kranswier. Kranswier dreigde te verdwijnen door de fosfatisering. Maar door de defosfatiseringsinstallatie in 1989, voor de inlaat van water in de Botshol, is de kranswier weer hersteld .
Beeldbepalend zijn riet, waterlelies en gele plomp en ook kranswier, kikkerbeet, krabbescheer en blaasjeskruid.
Boomsoorten die je veel ziet zijn: grauwe wilg, zwarte els, zomereik, meidoorn, zachte berk, lijsterbes en sprokkehout (vuilboom).
Ook komen er veel paddenstoelsoorten voor.

De fosfatisering is dan redelijk goed aangepakt en lijkt onder controle. Stikstof is een andere bedreiging.
Meer info hierover is te vinden in het rapport Natura 2000 gebiedsanalyse voor de programmatische aanpak van Stikstof in de Botshol, opgesteld door de Provincie Utrecht in 2017. In deze gebiedsanalyse is onderzocht wat de negatieve effecten op de stikstofgevoelige habitattype zijn. (oa. galigaan, krabbescheer en veenmos). Er is een uitgebreide strategie ontwikkeld hoe deze typen behouden kunnen blijven.

 

Dieren in de Botshol
Zoogdieren komen nauwelijks in de Botshol voor. Soms een vos en hazen. Er is een achteruitgang van bunzing, hermelijn en wezel.
Er komen diverse soorten vleermuizen voor.
Ringslangen worden steeds vaker waargenomen. Het kan zomaar zijn dat je er één zwemmend tegenkomt als je door de Botshol sloot vaart, kanoot of SUP’t.
Van insecten is het opvallend dat er 22 soorten libellen voorkomen.

De dieren die toch wel het meest in het oog schieten zijn de vogels. Het is hier een waar vogelparadijs. Veel trekvogels komen hier om te overwinteren of om te broeden.
Er zijn vele eendensoorten. Waarvan de krooneend een bijzondere is. Nu het water weer schoon is en er weer kranswieren voorkomen is de populatie krooneenden met hun rode koppen, flink gestegen en zie je ze met grote aantallen zowel in de Botshol als op de Vinkeveense Plassen.
Verder vind je er van april tot juli de zwarte stern. Ook bijzonder is dat er lepelaars broeden.
Sinds 2002 wordt de zilverreiger gezien . De zilverreiger zie je in de winter overdag veel in de weilanden rondom de Botshol. E zijn 2 soorten: de grote en de kleine zilverreiger. Hier zie je vooral de grote zilverreiger. Ook zaten er 2 heilige ibissen, maar die zijn weer gevangen. Ik begreep dat deze waren ontsnapt uit Avifauna.
Roofvogels vind je hier ook: bruine kiekendief, torenvalk, boomvalk, havik, ransuil en buizerd.
Andere meer opvallende vogels die je hier ook kan aantreffen: grutto’s, karekiet, roerdomp, kluut, tureluur, ijsvogel en natuurlijk de al vaker genoemde aalscholvers.

 

Zelf eens een kijkje nemen in de Botshol?

De Botshol is beperkt en op enkele manieren te bezoeken.
Tijdens het broedseizoen van 15 maart tot en met 15 juni is het gebied gesloten.

 

Varend

  • Zelfstandig met een roeiboot die je kan huren bij Verweij of Jansen.
  • Met een excursie van Natuurmonumenten
  • Met een excursie van het IVN

 

Data IVN roeitochten Botshol: 
woensdag 19 juni
zaterdag 22 juni
zondag 23 juni
woensdag 26 juni
zaterdag 29 juni
zondag 30 juni
woensdag 3 juli
zaterdag 6 juli

 

Woensdag van 19.00 tot 21.00
Za en zo van 10.00 tot 12.00

 

Wandelend

De Botshol is niet wandelend toegankelijk. Wel kan je om het gebied een mooie rondwandeling maken van 14 km: Botsholwandeling. Deze is bewegwijzerd door Recreatieschap Midden-Nederland.

En het naastgelegen vogelgebied Waverhoek is wel toegankelijk. Dit ligt tegen de Botshol aan en is speciaal ingericht voor weidevogels en trekvogels. Hier kan je een rondwandeling om het meertje maken van ongeveer 3 kwartier á een uur. Ook tijdens het broedseizoen geopend.

 

 

Categorie
Landschap