Schaatsenrijder
16237
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16237,theme-bridge,bridge-core-1.0.4,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,transparent_content,columns-4,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.3,vc_responsive

Schaatsenrijder

Over dit project

Schaatsenrijder

 

De schaatsenrijder is een insect uit de familie schaatsenrijders. In Nederland komen nog 7 andere, minder bekende, soorten voor.

 

Hij heeft zijn naam te danken aan de manier hoe hij zich voortbeweegt ver het water.
Ze bewegen zich voort door met de pootjes te roeien, om zo kleine golfjes te veroorzaken. Hier zet een schaatsenrijder zich tegen af en doordat de poten schoksgewijs bewegen lijkt de voortbeweging sterk op schaatsen. Het drijfvermogen is een ander verhaal. Men dacht vroeger dat het kwam doordat de pootjes met een wasachtige stof bedekt waren. Die was zou waterafstotend kunnen werken, maar het blijkt anders te zijn. Onder de pootjes en ook op de buik zitten talloze kleine haartjes (setae) die het water afstoten. Dat kan als de haartjes zo klein zijn dat ze de oppervlaktespanning vergroten door een dun laagje lucht vast te houden.

 

De schaatsenrijder heeft een lang smal lijf van ongeveer 12 mm en kleine vleugels. Hij heeft 6 poten, waarvan 4 grote (waarmee hij over het water loopt) en 2 kleine tangvormige voorpoten bij zijn kop.

Categorie
Dieren