Spuug van een koekoek?
16813
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16813,theme-bridge,bridge-core-1.0.4,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,transparent_content,columns-4,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.3,vc_responsive

Spuug van een koekoek?

Over dit project

Oorsprong ‘Koekoekspog’, een leuke legende
Lang geleden woonde aan de rand van een wetering Silene, een mooie wijze heks, gekleed in opvallende roze gewaden. In die dagen leefde er ook de tovenaar Cuculus, een echte casanova. Hij liet zijn oog op Silene vallen en die viel als een blok voor hem. Cuculis verliet zijn vrouw en kind en trok in bij Silene. 

Ze kregen samen een prachtige dochter. Al snel kwam er een nieuwe liefde in het leven van Cuculus en hij ruilde Silene voor haar in. Hun dochtertje miste haar vader enorm en was ontroostbaar, tot groot verdriet van Silene.

 

Daarom besloot zij dat Cuculus nooit meer een kind zo zou mogen kwetsen. Ze veranderde hem in een saaie, bruine vogel, die de hele dag als een kind zeurde om koekjes ‘koek koek, koek koek’. Daarom noemden de mensen deze vogel koekoek.

Onder vogels deed het verhaal van de ontrouwe Cuculus snel de ronde. En de vrouwtjes die toch nog vielen voor zijn charme legden (zwijgend) hun eieren in het nest van een andere vrouw met een zorgzame man.

 

Maar Silene stak de hand ook in eigen boezem. Ze schaamde zich diep dat ze met al haar wijsheid niet had beseft dat ze verliefd was geworden op zo’n slechte vader. Ze veranderde zichzelf in een plant met bloemen in haar lievelingskleur.

 

Op een zomerdag ontdekte de betoverde Cuculus, dat Silene zichzelf had veranderd in mooie roze bloemen. Hij was nog steeds zo woedend over zijn lot, dat hij de blaadjes van deze roze bloemen kapot trok. Tot vandaag de dag zien we dat de roze bloemen gerafeld zijn (de echte koekoeksbloem heeft gerafelde bloembladeren).

 

En nog steeds spuwt de koekoek, als hij de kans krijgt, op haar. Daarom zie je in de bladoksels van deze bloem vaak wit spuugschuim zitten. Hierdoor zijn de mensen deze bloem de ‘echte koekoeksbloem’ gaan noemen.

 

(bron:www.tremele.nl/natuur/plantvdmnd/2015/05_mei2015/echte%20koekoeksbloem.htm)

 

Maar wat is het schuim nu echt?

Schuimcicade

De onvolwassen dieren (nimfen) van dit insect zijn het bekendst. Net als bij alle andere cicaden ziet het jonge dier er al als een insect uit, maar nog wel zonder vleugels. Deze larve zuigt zoals een bladluis het plantensap uit de stengel of de bladeren. Dit gebeurt heel snel, terwijl het spijsverteringsproces van korte duur is. De niet geheel verteerde plantensappen worden vermengd met een vloeistof uit de klieren aan het achterlijf van de larve. Uit die klieren komt een wasachtige substantie, die door vermenging met het plantensap een zeepachtige oplossing wordt.  Tegelijk wordt door de larve, als gevolg van zijn adembewegingen, lucht in de oplossing gepompt, waardoor schuim ontstaat. Dit ‘koekoeksspog’ maken ze om de tere huid te beschermen tegen uitdroging en tegen vijanden zoals spinnen, vogels en wespen. De larven blijven in het schuim en vervellen enkele malen tot het volwassen insecten met vleugels geworden zijn. Dit duurt 30 tot 100 dagen, afhankelijk van de temperatuur.

Die klodders ‘spuug’ (‘koekoeksspog’) zijn in de zomer vaak op planten te zien en wie erin zoekt zal altijd het helder groene insectje vinden. De volwassen schuimcicaden hebben vleugels met een variabel vlekkenpatroon. Ze komen veel voor op niet al te droge plaatsen op kruiden en houtachtige gewassen.

 

Categorie
Raadsels