Turf
15372
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-15372,theme-bridge,bridge-core-1.0.4,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,transparent_content,columns-4,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.3,vc_responsive

Turf

Over dit project

Ontstaansgeschiedenis van turf

Turf is een brandstof gemaakt van veen. Veen is een grondsoort die bestaat uit oude plantenresten. Turf is gedroogd veen, gesneden in kleine blokken ter grootte van ongeveer een grote baksteen.
De grootte van een turfje varieert per gebied. Hier rond de Vinkeveense Plassen meestal z’n 22 x 6 x 6 cm.

 

Van veen naar turf in een half jaar

Van maart tot juni werd het veen gebaggerd en op langgerekte eilanden te drogen gelegd tussen schotten. Aanvankelijk werd dit met de hand gedaan met zogenaamde baggerbeugels. Later, rond 1900, werd er ook machinaal gebaggerd, met de veensteekmachine.
De legakker diende minimaal anderhalve Rijnlandse roede breed te blijven om wegspoelen te voorkomen.  (1 roede = 3,76m). De bagger werd tot z’n 35 cm hoog aangebracht, wat uiteindelijk de verlangde maat van 22 cm opleverde als het gedroogd was.

Het veen werd hierna drie keer getrapt om het water eruit te krijgen en om een gelijkmatig geheel te krijgen.  De eerste dag in de lengte, de tweede dag in de breedte en de derde dag aftrappen. Hierna werd er met touw lijnen gespannen. Dan ging je met de turfklauw voren trekken. Dit alles deed je zowel in de lengte als breedte richting. Zo kreeg je de vakverdeling van de turf. Het turf werd gestoken met een steekijzer.

Na ongeveer 1 á 2 weken werden de turven opgebroken met de ‘opbreekwant’.  En per drie werden ze opgepakt en weggezet op de andere . De bovenste konden dan drogen. Hierna werd alles omgedraaid: de doorzetregel. Dit was zwaar werk.

Hierna werd er een turfhoop (steupel) van gemaakt. Er werd zodanig opgestapeld dat de wind er goed door heen kon. De droge turven in het midden en aan de buitenkant de nog nattere zodat die ook konden drogen. De steupel werd met riet afgedekt en daarop werden plaggen tegen het verwaaien van het riet gelegd. Zo ging het de winter in. In september was iedereen hiermee klaar en dan was het kermis in Vinkeveen. In de winter werd het afgevoerd in manden met een boot naar Amsterdam. 

 

Dus voordat veen verkocht werd als turf ging het wel zo’n 6 keer door je hand. Best veel en zwaar werk!

 

Turven

Er gingen in 1 mand 50 turven. 20 manden waren 1000 turven.
Per 1000 turven werd er een streepje gezet. Het zogenaamde turven.

(bron foto: familie-brandsma.nl)

Categorie
Landschap