Waterjuffer of libel?
16386
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16386,theme-bridge,bridge-core-1.0.4,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,transparent_content,columns-4,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.3,vc_responsive

Waterjuffer of libel?

Over dit project

Libellen

Libellen kan je onderverdelen in 2 soorten: de ‘echte’ libellen en de juffers. De echte libellen hebben hun vleugels breed uitstaan en als ze zitten dan blijven ze open. De vleugels bij de basis zijn breder. Juffers hebben vaak smallere vleugels en deze zijn meer naar achter gericht en als ze zitten klappen ze de vleugels in.

 

Libellen in de Botshol

In de Botshol kan je aardig wat verschillende soorten libellen tegenkomen, er leven zo’n 22 soorten. Totaal in Nederland komen 65 soorten voor. Hier komen algemene soorten voor, maar ook specifieke soorten voor laagveengebieden. Enkele zeldzame en beschermde soorten zijn: de glassnijder, de vroege glazenmaker en de smaragdlibel. Een hele algemeen voorkomende in laagveen gebieden is de variabele waterjuffer. 

In mijn gebiedje ben ik 2 soorten juffers tegen gekomen: de variabele waterjuffer met diverse blauwe strepen en het lantaarntje  met blauwe streep op het achterlijf. En ik denk 2 soorten ‘echte libellen’. In ieder geval de gewone oeverlibel, Orthetrum cancellatum. Een vrouwtje, de mannetjes hebben geen gele strepen maar blauwe. Dit zijn allemaal vrij algemeen voorkomende soorten.

 

Levenscyclus libellen:
Larve: 2-3 jaar onder water
10x vervellen
Insecteneter

Van larve naar libelle:
Ze klimmen het water uit
Zetten zich vast op een stengel
Klimmen uit hun huid
Pompen bloed in het lichaam
4 vleugels worden groot
Na enkele uren zijn ze droog
En vliegen ze weg

Volwassen libelle:
Meeste soorten leven 2 tot 3 maanden
Insecteneter

Voortplanting:
Mannetjes ‘hangen’ aan vrouwtjes
Achterlijf vrouwtje kromt naar mannetje
Eitjes worden afgezet aan stengel, in modder of in het water
Afhankelijk van soort komen larven uit de eitjes na enkele weken of maanden

 

Meer weten over libellen, kijk eens op libellennet.nl

Categorie
Raadsels