Greenwave | Wilgen
16053
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16053,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,transparent_content,columns-4,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

Wilgen

Over dit project

Wilgen (Salix)
Er komen meerdere soorten wilgen in het gebiedje voor. Ik ga ze nog uitzoeken. Hierbij enkele foto’s.

Het geslacht Salix omvat ongeveer driehonderd soorten, waarvan er een twaalftal in Nederland en België van nature voorkomt.
Daarnaast zijn er vele cultivars die gebruikt worden in tuinen en openbaar groen.

(Met links naar Wikipedia)

De schietwilg, kraakwilg en katwilg worden gebruikt als knotbomen. Wilgen maken wel veel zaad, maar vermeerderen zich makkelijker door stekken. Je snijdt een tak en steekt hem in de grond. Hij wortelt erg snel. 

Wilgen knotten
In het verleden werden wilgen geknot om de takken. Het zogenaamde geriefhout. Ze werden gebruikt voor diverse gebruiksvoorwerpen, als brandhout, als oeverbescherming en het blad als veevoer. Van de twijgen werden manden gevlochten en schuttingen gemaakt. Van dikkere takken werden klompen gemaakt.
Ook andere houtsoorten werden geknot, o.a.: de es, els en de iep. De es heeft mooie stevige takken, deze werden en worden gebruikt als bezemstelen. Wilgen worden eens in de 5 á 10 jaar geknot, als je vaker knot put je de bomen uit.

Naast knotbomen heb je ook nog hakhout. Deze bomen worden veel korter afgezet tot bijna op de grond.

Natuurwaarden

Nu worden de wilgen vooral geknot om hun cultuurhistorische landschappelijke waarde. Daarnaast hebben ze een hoge natuurwaarden. Vogels als de steenuil, witte kwikstaart, holenduif en de mees nestelen erin en vleermuizen overnachten soms in de holtes. Op oude knotbomen groeien vaak allerlei andere planten en struiken, zoals de vlier, meidoorn, braam, kamperfoelie, bitterzoet, maar ook varens en mossen. Insecten die er op voorkomen zijn het wilgenhaantje, elzenhaantje en de wilgenvlinder. De ecologische waarde van knotbomenrijen is belangrijk in boomarme landschappen. Ze vormen dan een verbindingslijn voor allerlei dieren, zoals vleermuizen. 

Categorie
Bomen, Planten